Minister Lajčák prisľúbil pomoc rodine odobratých slovenských detí

03.10.2012 Bratislava

Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovenská vláda, rezort diplomacie, ako aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) urobia všetko pre to, aby pomohli rodine Ivany Boórovej.

Uviedol to dnes podpredseda vlády Lajčák, ktorý sa na pôde rezortu diplomacie stretol s Eleonóru Študencovou - starou matkou maloletých chlapcov zadržiavaných vo Veľkej Británii.

Minister so Študencovou prebral spoločný postup na pripravované odvolacie konanie, ako aj "niektoré ďalšie kroky" Slovenska, ktoré však dnes ešte nechcel spresniť. "Zhodli sme sa na tom, že ideme urobiť všetko pre to, aby tá záležitosť dopadla tak, ako si spoločne prajeme," povedal po stretnutí Lajčák.

Ten už v pondelok (1.10.) na túto tému hovoril aj s riaditeľkou Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andreou Cisárovou. Najdôležitejšie je podľa ministra, aby všetky zainteresované strany postupovali koordinovane. "Dôležité nie je kedy, ale čím to skončí," doplnil Lajčák.

Na význam spoločného postupu apelovala aj Študencová. Dôležité je to podľa nej aj pre veľký rozsah dokumentov, ktoré treba pred odvolaním na súd preštudovať a pripraviť. "Ja bojujem ďalej, ja sa nevzdávam - aj keď budem bojovať na Slovensku, v Anglicku alebo na európskom súde. Toto sa proste nemôže diať. Nie je dôvod nedať deti rodičom, matke, starej matke a nedať deti na Slovensko," zdôraznila stará mama chlapcov.

Ivana Boórová prišla o svojich dvoch maloletých chlapcov, pretože ich mala údajne týrať. Britské súdy rozhodli, že jej budú deti odobrané a ponúknuté na adopciu. Lajčák už v súvislosti s prípadom Boórovcov nariadil kontrolu na zastupiteľskom úrade v Londýne. Preverenie krokov sa bude týkať celého obdobia prípadu, teda od júla 2010, keď sa prvýkrát dostal do pozornosti veľvyslanectva, až doteraz.
 

Vyberte región